9 cauze ale durerilor de dinti

Nimic nu poate fi mai neplacut decat durerea de dinti. Cauzele, insa, pot fi diverse. Pentru a putea intelege care sunt motivele aparitiei acestor dureri vom enumera, in cele ce urmeaza, principalele 9 cauze si ce sta in spatele acestora.

Eroziunea smaltului

In functie de alimentele si bauturile consumate, dintii sunt direct afectati. Smaltul reprezinta primul strat protector al dintilor, iar deteriorarea acestuia poate provoca o puternica sensibilitate. Principalul cauza a eroziunii smaltului este data de aciditate. Consumul de alimente cu un pH scazut si de bauturi carbogazoase sunt cei mai importanti factori ce stau la baza deteriorarii smaltului. Saliva are rolul de a neutraliza o parte din acesti acizi, insa daca dieta noastra este una bogata in alimente cu aciditate ridicata, aceasta nu va face fata.

Aparitia cariilor

Unul dintre cele mai des intalnite motive pentru care apare durerea de dinti este aparitia cariilor. Acestea sunt cele mai frecvente afectiuni dentare si aparitia lor se datoreaza unor diversi factori, precum alimentatia necorespunzatoare, lipsa unei igiene orale constante sau alte obiceiuri ce pot dauna danturii. Resturile de alimente ramase intre dinti va oferi un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor, iar cele din urma vor creste nivelul de aciditate, astfel incat structura dintelui va fi afectata.

Abcesul dentar

Lipsa de tratament a afectiunilor dentare, in special a cariilor, poate duce la aparitia abcesului dentar. Acesta este practic o infectie la baza dintelui, fiind asociat cu dureri destul de puternice, pulsatile, in unele cazuri pe o suprafata mai mare decat cea a dintelui afectat. De asemenea, poate aparea si o umflatura, mai mica sau mai mare, la nivelul acelui abces. Primul pas pentru a evita astfel de dureri este sa se ajunga la medicul stomatolog in timp util si cariile sa fie tratate corespunzator.

Lovirea dintelui

O alta cauza ce poate sta in spatele durerilor de dinti sunt situatiile in care asupra dintelui au loc diverse actiuni mecanice. De exemplu, cand un dinte este lovit, integritatea acestuia este pusa in mare pericol, iar in cele mai multe cazuri acesta se poate ciobi, se poate crapa sau chiar fractura. In aceste situatii structura dintelui are mult de suferit, va deveni mai sensibil si pot aparea durerile. Din acest motiv este important sa avem mereu grija de alimentele pe care le mestecam, sa nu fie foarte tari si sa puna sub presiune dantura sau alte situatii in care pot aparea astfel de incidente.

Lucrari dentare recente

In randul tratamentelor dentare sau a diferitelor lucrari ce se efectueaza pot aparea situatii in care pulpa dentara se inflameaza, fiind cunoscuta ca un tesut conjuctiv bogat in vase si nervi. In felul acesta pot aparea anumite sensibilitati ale acelei zone. In toate aceste cazuri, insa, durerea va disparea complet odata cu vindecarea.

Pierderea unei plombe

Cu timpul si cu lipsa de atentie se poate intampla ca anumite parti ale plombei sa cada. Acest lucru va duce la cresterea vulnerabilitatii acelui dinte si o expunere asupra nervilor dintelui. In cazul in care nu se ajunge la medicul stomatolog in timp util pentru a remedia aceasta problema se poate instala placa bacteriana si actiunea acesteia va duce spre aparitia inevitabila a durerii de dinte. Asadar, este recomandat ca atunci cand se sesizeaza o astfel de problema sa se consulte de urgenta medicul dentist.

Retractia gingivala

Gingia are un rol foarte important pentru sanatatea orala, fiind alaturi de os elementul ce ofera stabilitate dintilor. Uneori, insa, din diverse motive, aceasta se poate retrage, fie ca este din cauza inaintarii in varsta, fie din cauza unei igiene orale neatente (periaj agresiv sau folosirea necorespunzatoare a atei dentare), depuneri bogate de tartru, interventii chirugicale, etc. Acestea pot provoca, asadar, durere si disconfort la nivelul dintilor.

Bruxismul

Un alt motiv ce poate provoca disconfort si poate sa deterioreze dantura este bruxismul. Aceasta este o afectiune caracterizata de scrasnitul dintilor si de contractii ritmice ale maxilarului. Principalele cauze ale acestei afectiuni sunt reprezentate de stres, anxietate sau hiperactivitate.

Dureri asociate

Nu intotdeauna o durere resimtita la nivelul dintilor arata cu certitudine ca probleme este la nivelul acestora. De foarte multe ori se intampla ca unele dureri sa fie localizate in zone diferite de locul unde este problema, iar acestea poarte denumirea de dureri asociate.

Ca idee de final, este important sa intelegem durerea ca pe un semnal de alarma transmis de corpul nostru si sa mergem cat se poate de rapid la medicul stomatolog pentru a gasi cauza si pentru a rezolva problema respectiva.

      Reset Password