Afectiunile dentare pot fi destul de diverse, iar motivele pentru care acestea apar pot fi la fel de diferite. Din acest motiv, este important de stiut ca, atunci cand apar anumite probleme, trebuie sa se apeleze intr-o perioada cat mai scurta de timp la sfaturile pe care le poate oferi un specialist.

In ideile urmatoare se va prezenta ceea ce inseamna fluoroza dentara, cum se manifesta, care sunt cauzele si ce variante de tratament exista pentru aceasta afectiune.

Ce este fluoroza?

Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, este important de inteles ceea ce inseamna fluorul si care este rolul acestuia in cadrul unei danturi. Asadar, fluorul este un element care este foarte raspandit in natura si care este recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce riscul de aparitie a cariilor.

Probabil ca va intrebati cum poate reduce fluorul riscul de aparitie a cariilor. Ei bine, acest lucru se realizeaza datorita faptului ca se acumuleaza in tesutul osos si dantura, astfel incat smaltul dentar este intarit.

Din aceste motive, administrarea fluorului a devenit destul de uzuala, insa daca acesta nu este gestionat corespunzator, mai bine spus in cantitatile optime, se poate produce afectiunea ce poarta denumirea de fluoroza dentara. Aceasta este practic o perturbare a procesului de mineralizare a smaltului dentar.

Aceasta poate fi usor recunoscuta datorita petelor ce apar pe smaltul dentar si a caror manifestare a fost prima data descrisa tocmai in anul 1916. Cauza ce a fost considerata in acel moment a fost prezentata ca fiind aportul foarte ridicat de fluor din cadrul apei potabile, ce era consumata de catre persoanele care prezentau aceste caracteristici ale smaltului.

Totodata, este important de stiut faptul ca un aport excesiv de fluor, desi influenteaza smaltul in toate stadiile de dezvoltare a dintelui, are cel mai puternic efect in perioada pre-eruptiva. Aceasta este specifica sugarilor si copiilor, cu alte cuvinte cei care au un risc ridicat de aparitie a fluorozei sunt copiii cu varsta de pana in 6 ani.

In aceasta situatie, probabil va intrebati daca este vreo diferenta intre felul in care sunt afectati dintii temporari si dintii permanenti de catre excesul de fluor. Ei bine, se pare ca fluoroza dentara este mai des intalnita in cazul dintilor permanenti, iar motivul ar fi faptul ca perioada de mineralizare a dintilor temporari este mai scurta, iar grosimea stratului pe care il prezinta smaltul este mai mica la dintii temporari.

De asemenea, fluoroza dentara poate prezenta diverse niveluri de severitate, asta in functie de perioada de mineralizare care este caracteristica, astfel incat daca mineralizarea smaltului are loc pe o perioada mai lunga de timp, fluoroza va fi mai severa, cu toate ca va fi pastrata aceeasi cantitate de fluor ce se administreaza.

Care sunt cei mai afectati dinti?

Stiai ca nu toti dintii sunt la fel de afectati de fluoroza dentara? Este important de realizat faptul ca incisivii prezinta un risc mai ridicat fata de ceilalti.

Care este cantitatea de fluor ce poate duce la aparitia fluorozei?

Desi initial se considera faptul ca fluoroza apare atunci cand este depasita cantitatea de 0,1 mg/kg/corp fluor, in momentul in care dintii sunt in etapa de formare, studiile arata faptul ca fluoroza se poate instala si atunci cand cantitatea de fluor administrata este mai mica.

Asadar, cantitatea optima de fluor administrata in scopul de a preveni aparitia cariilor si in acelasi timp de a evita aparitia acestei afectiuni este considerata a fi cea cuprinsa intre 0,05 si 0,07 mg/kg/corp pe parcursul unei zile.

Este important de cunoscut faptul ca aceste cantitati de fluor au mai fost schimbate in decursul timpului la propunerea Organizatii Mondiale a Sanatatii (O.M.S.).

Care sunt cele mai importante cauze ale aparitiei fluorozei?

Cu siguranta cea mai importanta cauza ce sta la baza acestei afectiuni este considerata apa potabila ce prezinta un exces in materie de fluor. Pe langa aceasta au fost incluse in randul cauzelor si tratamentele cu fluor, suplimentele sub forma de tablete, pastele de dinti cu fluor (in special in randul copiilor cu varsta de 3 ani pana la 8 ani, astfel incat se recomanda o pasta de dinti cu o concentratie mai mica de fluor) sau diferitele produse pentru aplicatii profesionale care sunt gestionate necorespunzator.

Analizand aceste surse se poate vedea care dintre acestea prezinta un risc mai ridicat de aparitie a fluorozei dentare, astfel incat sa se acorde o atentie deosebita acestora si sa se observe care sunt cantitatile optime pentru a facilita prevenirea cariilor in conditii de risc minim.

Cum se manifesta fluoroza?

Cel mai evident si mai clar semn al aparitiei fluorozei dentare este dat de aparitia semnelor pe suprafata smaltului dentar. Pe langa aceste pete mai este prezenta si opacitatea suprafetei dintelui. Felul in care arata aceste afectiuni se prezinta sub forma de striatii la nivelul dintelui si pana la o manifestare pe zone mai intinse.

Practic, toate aceste caracteristici ale fluorozei depind de 3 factori:

 • cantitatea de fluor care a fost administrata;
 • durata in care fluorul a fost administrat;
 • etapa de dezvoltare in care se prezinta dintele atunci cand este expus cantitatii de fluor respective;

Precum am mai precizat, cei mai afectati dinti sunt incisivii, urmati apoi de premolari si molari. Referitor la incisivi, fluorizarea se poate manifesta diferit la cei superiori fata de cei inferiori, astfel incat la primii se manifesta mai puternic deoarece prezinta o grosime mai mare a stratului pe care il are smaltul dentar. De asemenea, in cazul in care fluoroza dentara prezinta un caz mai sever, toti dintii vor fi afectati.

Cum poate fi diagnosticata fluoroza?

Fara doar si poate, cea mai buna metoda de a diagnostica aceasa afectiune este vizita la un medic stomatolog, care va examina dantura, asta dupa ce in prealabil se face un periaj profesional. Un prim semn ca fluoroza dentara este prezenta se observa in cazul in care pe suprafata smaltului porozitatea este una crescuta.

Pentru a intelege atunci cand fluoroza dentara este una usoara sau severa este bine de stiut ce anume caracterizeaza fiecare dintre aceste situatii:

Fluoroza dentara usoara

 • smaltul prezinta o transluciditate scazuta fata de cea normala;
 • apar pete si puncte opace;

Fluoroza dentare severa

 • apar pe anumite zone cavitati datorate pierderii stratului extern de smalt

In aceeasi linie de idei, fluoroza mai poate fi clasificata si in functie de diferiti indici.

Indicele Dean

0 – smalt normal

suprafata neteda pe care o prezinta smaltul
culoare alba
translucid

1 – fluoroza incerta

apar mici puncte si pete albe, care sunt totusi destul de izolate

diagnosticarea fluorozei dentare nu este o certitudine in acest stadiu

smaltul nu mai este la fel de translucid și cu siguranta nu mai este la fel de normal

2 – fluoroza foarte usoara

apar pe suprafata smaltului diferite pete, albe sau galbene, care sunt imprastiate intr-un mod neregulat si care acopera o suprafata dentara intre 10 si 25%

in acelasi stadiu pot aparea si pete albe ce sunt situate la marginea libera a dintilor incisivi, pete a caror dimensiuni se situeaza intre 1 si 2 mm

3 – fluoroza usoara

petele albe sunt din ce in ce mai evidente pe suprafata smaltului dentar, dar nu se intind pe o suprafata mai mare de 50 %

4 – fluoroza moderata

in acest stadiu fluoroza se manifesta destul de puternic, acoperind intreaga suprafata a dintelui si apar pierderi de substanta, precum si eroziuni

5 – fluoroza severa

in acest caz fluoroza dentara se manifesta la nivelul intregii danturi, au loc pierderi masive de substanta, iar pe suprafata smaltului isi fac aparitia diverse pete de culoare maronie, alaturi de diferite cavitati

Cum poate fi tratata?

La fel ca in cazul oricarei afectiuni, cu cat aceasta incepe a fi tratata dintr-un stadiu mai incipient, cu atat tratamentul este si mai eficient. Asadar, in functie de nivelul la care a ajuns fluoroza dentara, aceasta poate fi indepartata slefuind practic stratul extern al smaltului pana ce se va ajunge la un tesut care este sanatos. Dupa ce este realizat acest pas, suprafata smaltului trebuie sa fie restaurata cu ajutorul unor materiale special concepute.

Este important de stiut faptul ca in aceste situatii se evita si chiar se contraindica tratamentele de albire a leziunilor colorate, acestea fiind in acelasi timp si ineficiente.

Sfaturi pentru a preveni fluoroza dentara!

 • in perioada de mineralizare a dintilor este foarte important sa nu se consume un aport ridicat de fluor;
 • totodata, aportul de fluor trebuie sa fie prezent pe o perioada mai scurta de timp;
 • a se evita consumul de apa potabila cu un continut ridicat de fluor;
 • aportul de fluor trebuie atent monitorizat pana la varsta de 7 ani datorita perioadelor diferite de mineralizare;
 • o atentie deosebita asupra concentratiei de fluor din cadrul pastelor de dinti;
 • folosirea cu moderatie a tabletelor efervescente ce au in compozitie si fluor;
 • se poate ingera si in mod pasiv fluor, din surse precum: lapte praf, sare, zahar fluorizat, etc.

Ca idee de final, este important sa se inteleaga faptul ca fluorul poate pe cat sa ajute, pe atat sa ofere si un puternic dezavantaj danturii, astfel incat este important sa se controleze sursele de fluor, cantitatea administrata si perioadele in care aceasta are loc.