Aparat Dentar

Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupa cu alinierea dinților și corectarea felului în care dinții se întâlnesc în mușcătură, dar și corectarea unor defecte ale oaselor feței care susțin dinții, cu ajutorul aparatelor dentare.

Tratamentul ortodontic se indică pentru pacienții care prezintă tulburări ale funcției și esteticii dentare și faciale datorate unor anomalii dentare sau ale maxilarelor. Scopul tratamentului ortodontic este înlăturarea acestor anomalii și menținerea în timp a rezultatelor favorabile obținute.

Tratamentul cu aparate dentare se indică la orice pacient, începând cu vârsta preșcolară, existând și vârste optime, pentru fiecare anomalie și metodă de tratament în parte. Stomatologul generalist îndrumă pacientul pentru un consult ortodontic dacă sesizează probeleme de natură ortodontică, dar și pacienții pot semnala unele defecte cum ar fi:

  • Dinți nealiniați sau înghesuiți
  • Zâmbet lipsit de armonie
  • Dinți prea puțin vizibili în surâs sau prea proeminenți
  • Dinți cu spații între ei
  • Întârzieri în erupția dinților definitivi sau probleme în evoluția dinților de lapte
  • Asimetrie dentară sau facială
  • Masticație ineficientă, îngreunată sau blocată
  • Probleme dentare care au apărut în urma extracțiilor vechi
  • Dinți migrați din cauza dezechilibrelor date de boala parodontală

În lipsa tratamentului ortodontic, problemele enumerate au consecințe a căror severitate variază de la dificultatea perierii corecte la dinții înghesuiți până la imposibilitatea masticației majorității alimentelor în situaliile complexe de probleme ale mușcăturii. Bineînțeles, neajunsurile estetice însoțesc permanent afecțiunile ortodontice.

Tratamentul ortodontic cu aparate dentare aduce beneficii pentru pacient atât în contextul sănătății sale orale, dar și în plan personal oferind încredere în propria persoană printr-un zâmbet frumos, armonios și simetric, în concordanță cu forma feței și potrivit vârstei pacientului, dinți aliniați care sunt ușor de igienizat și de menținut sănătoși, echilibru în masticație prin solicitarea optima și confortabilă a tuturor dinților în timpul alimentației.

Aparatele dentare sunt dispozitive medicale prin intermediul cărora medicul ortodont corecteazăanomaliile dentare și maxilo-faciale. Aparatele dentare pot fi fixe sau mobile, existând o varietate largă, în acord cu diversitatea problemelor ortodontice.

Aparatele dentare fixe se adresează pacienților cu dinți definitivi și particularitatea lor este că rămân fixate prin lipire pe dintți până la finalizarea tratamentului ortodontic. Aparatul dentar fix poate fi metalic sau din materiale ceramice , transparente, carea sigură pacientului confort și estetică pe parcursul tratamentului ortodontic. Montarea aparatului dentar fixeste o manoperă nedureroasă care constă în lipirea aparatului pe dinți și care durează aproximativ 45 minute. După montare, în primele două zile, acomodarea cu aparatul dentar este incheiată.

Aparatele dentare mobile se amplaseaza mai ales pe dintii de lapte superiori sau inferiori, prin sisteme speciale de prindere și pot fi îndepărtate de către pacient pentru a putea fi igienizate separat de dinți care pot fi periați in mod obișnuit, fără dificultăți.

Activările aparatelor dentare, atât fixe cât și mobile, se realizează lunar. Aparatul dentar nu lucrează în lipsa controlului medicului ortodont.

Succesul tratamentului ortodontic

Tratamentul ortodontic finalizat cu succes este rezultatul unei bune colaborări între pacient şi medicul ortodont. Medicul şi echipa sa au ca obiectiv obţinerea celui mai bun rezultat posibil pentru fiecare pacient prin plan de tratament adecvat și utilizarea personalizată a aparatului dentar. Medicul ortodont se angajează să trateze fiecare pacient cu toată dedicarea și priceperea sa ultilizând tipul potrivit de aparat dentar conform necesităților pacientului. Ortodontul va contribui la o comunicare cât mai eficientă cu pacientul și îl va informa pe acesta permanent despre detaliile desfășurării tratamentului cu aparat dentar.

Durata tratamentului ortodontic variază în funcție de anomalia cu care se prezintă pacientul, vîrsta pacientului la prezentare, răspunsul individual la tratament și consecvența cu care pacientul se prezintă la activări. La începutul tratamentului, medicul ortodont poate face o estimare a perioadei de purtate a aparatului dentar.

MegaSmile Sector 2

 Soseaua Mihai Bravu 108, Bucuresti
 0737044455

MegaSmile Sector 6

 Strada Dreptatii 10, Bucuresti
 0737044477

Care este cel mai bun aparat dentar ?

Cu toții ne dorim o dantură perfect aliniată, care să garanteze un zâmbet de invidiat. Factorii de natură genetică, accidentările, obiceiul de a mânca doar pe o singură parte, o extracție dentară, migrația dinților sunt tot atâtea motive pentru care foarte multe dintre persoane trebuie să recurgă la serviciile medicale specializate ale unui medic dentist ortodont și la un aparat dentar.
Care sunt persoanele care au nevoie de un aparat dentar?

Dincolo de aspectul estetic, de multe ori o dentiție nealiniată corespunzător creează probleme de masticație și de funcționalitate. Dacă un dintele nu este poziționat corespunzător, este înclinat sau a migrat, pot exista probleme de mobilitate dentară patotologică, așa cum este parodontoza. În plus, datorită acestor imperfecțiuni dinții se pot uza neuniform, crescând riscul de fracturi sau fisuri dentare. Astfel poate fi afectată și articulația temporo-mandibulară, ceea ce conduce la dureri și rigiditate în deschiderea gurii.

Atunci când se face o extracție și nu este pus nimic în loc, se produce o migrare a dinților alăturați, o retracție de os și o expunere inestetică a gingiilor și apare chiar riscul de gingivită. Dacă un dinte nu este poziționat corespunzător va fi afectată de multe ori întrega dentiție, ceea ce conduce la probleme în masticație și chiar digestive.

De asemenea o dentiție înghesuită poate crea probleme serioase în efectuarea unei igiene dentare corespunzătoare. Astfel se instalează tartrul, iar dinții se pot caria mult mai repede. Aceste neajunsuri pot duce în timp chiar la hipersensibilitate și dureri dentare frecvente.

Toate aceste riscuri și neajunsuri pot fi eliminate prin apelarea la un tratament ortodontic. Prin purtarea unui aparat dentar adecvat vârstei, mobil sau fix se pot corecta multe dinte anomaliile dento-maxilare.

În zile noastre nu mai există limită superioară de vârstă pentru a purta un aparat dentar. Forma fixă a acestui aparat dentar este recomandată pentru toți adulții și copii de peste 12 ani. Înainte de această vârstă este folosit un aparat dentar mobil. Începerea utilizării lui este pentru copii cu vârsta de 6-7 ani.

De ce este nevoie pentru a beneficia de un aparat dentar?

De multe ori prezența problemelor de aliniament al dinților este ușor de remarcat. Însă pentru a beneficia de un tratament ortodontic este nevoie să treceți pragul unui cabinet stomatalogic. Cu această ocazie medicul stomatolog va efectua o consultație, va constata toate problemele specifice, va putea lua chiar amprente dentare pentru efectuarea unui mulaj și vă va solicita efectuarea unei radiografii panoramice.
Numai pe baza analizei tuturor acestor date se poate trece la următoarea etapă, cea privind începerea tratamentului celui mai corespunzător.
Scopul principal al unui tratament ortodontic și al folosirii unui aparat dentar este acela de a corecta anomaliile constatate la nivelul dentiției și de a așeza dinții în poziția corectă. Cu cât se va interveni mai din timp, cu atât se va asigura o dezvoltare mai armonioasă a aparatului dento-maxilar și cu atât pot fi evitate alte complicații ce pot apărea ulterior.

Care sunt avantajele folosirii unui aparat dentar safir?
Spre deosebire de aparatul dentar cu metal, varianta de aparat dentar safir este una mult mai estetică. Bracket-urile din safir sunt transparente și netede. Ele nu se colorează de la alimente și nu permit acumularea de placă bacteriană. Sunt ușor de purtat, au un aspect mult mai plăcut și se pot igieniza foarte ușor. Se lipesc foarte bine de dinte și sunt foarte rezistente. Sunt una dintre variantele cele mai bune din punct de vedere al raportului calitate-preț.
Acest tip de tratament ortodontic este cel mai estetic tip dintre variantele de aparate dentare cu lipire pe fața vizibilă a dintelui.

De ce să recurgem la varianta unui aparat dentar safir?

Pe lângă disconfortul produs în primele zile de la montare, un alt aspect care poate fi oarecum incomod este reprezentat de felul în care se vede acest aparat. De aceea, sunt multe persoane care se interesează de aspectul estetic al montării. Cum varianta cea mai des folosită cu bracket-uri de metal este destul de vizibilă, sunt foarte multe situațiile în care să solictă informații legate de utilizarea unui alt tip de material.
Aparatul dentar cu bracket-uri de safir este cea mai apreciată variantă de aparat dentar fix estetic. Materialul este transparent și discret și are o vizibilitate minimă. Datorită traslucidității, el se comportă la fel, indiferent de nuanța dinților celui care alege să-l folosească. Deoarece purtarea lui poate dura foarte mult, aspectul estetic este la fel de important ca și cel funcțional.
De la apariția primelor aparate dentare cu bracket-uri metalice, a existat în permanență preocuparea pentru venirea cu variante mai estetice. Au fost concepute bracket-uri linguale, din ceramică opacă și în cele din urma din safir.
Acest tip de aparat dentar safir a apărut la mijlocul anilor 1980. Bracket-ul realizat din safir monocristalin și ceramică policristalina a devenit rapid favoritul tuturor celor care doreau să recurgă la această metodă de tratament ortodontic.
Safirul monocristalin din componența unui aparat dentar safir este foarte dur și nu se pătează. Indiferent de nuanța dinților, aparatul dentar de safir va arăta natural pe dinți. Bracket-urile de safir sunt slefuite și au margini netede, rotunjite, pentru a nu jena în niciun fel și pentru a oferi tot confortul necesar.
Variantele cele mai actuale au îmbunătățit subsatanțial inconvenientul oferit de faptul că sistemul dezvolta o fricțiune între slotul bracket-ului și sârmuliță, care prelungea durata tratamentului. Acum acest tip de aparat dentar safir este chiar mai eficient decât varianta cu metal.
Faptul de a fi aproape invizibil pe dantură îl face forma de aparat dentar preferat al adulților și cel mai solicitat tip de aparat dentar fix.

Care este cel mai bun aparat dentar ?

Cel mai ieftin tip de aparat dentar este cel la care bracket-urile sunt confecționate din metal. Principalul avantaj al acestui tip de material este dat de gradul de rezistență mecanică mai mare, neexistând riscul de a se sparge, ca în cazul variantelor estetice.
În plus, aceste bracket-uri metalice au un risc mult mai mic să se dezlipească. Astfel datorită fixării foarte eficiente durata tratamentului poate fi diminuată în comparație cu variantele din materiale estetice. Ele sunt foarte fiabile și au cele mai mici prețuri de achiziție. Pentru cei care doresc o estetică mai bună, varianta cu safir este preferată de cele mai multe ori.
În cazul copiilor, favoritele sunt aparatele dentare mobile alcatuite dintr-o placă acrilică sau din rășină polimerică și din crosete de sîrmă ce se fixează pe dinți. Ceea ce este interesant la această variantă este aceea că purtarea aparatului poate fi transformată într-un joc. Astfel partea acrilică poate fi personalizată conform preferințelor beneficiarilor.
Pentru copii, tratamentul este transformat într-un joc, iar aparatul într-o jucărie. Exista numeroase combinatii de culori disponibile pentru realizarea componentei acrilice. Astfel pot fi folosite culori simple sau roșu, albastru, roz, portocaliu, verde, mov, variante transparente sau cu sclipici. Pentru cele din rașină polimerică, există varianta de a le face dalmațian sau camuflaj.   Posibilitățile de combinațiile sunt nenumărate, copilul putând lua singur decizia, în funcție de preferințele și imaginația sa.

Care este cel mai apreciat aparat dentar ?

Datorită avantajelor estetice și funcționale pe care le oferă, aparatul dentar safir este varianta cea mai rentabilă ca și cost, preferată de cei mai mulți dintre adulți. Datorită faptului ca are bracket-urile transparente, greu perceptibile, acest tip de aparat dentar este preferatul tuturor.
El oferă toate avantajele estetice și funcționale necesare unei persoane dispuse să recurgă la această variantă de tratament ortodontic, dar care să nu modifice foarte vizibil aspectul feței. Chiar dacă prețul său este un pic mai mare decât în cazul variantei cu metal, beneficiile estetice oferite îl fac cea mai rentabilă alegere.
Chiar dacă bracket-urile de safir sunt foarte lucioase și alunecoase, un medic ortodont cu experiență va obține rezultate la fel de bune indiferent de materialul din care sunt confecționate acestea. În plus, orice tip de material ar fi foloisit pentru aceste componente, la contactul cu alimente dure, toate se dezlipesc, nu doar cele estetice, deoarece adezivul, oricat ar fi de bun, cedează la anumite presiuni.
Datorită aspectului invizibil foarte multe persoane au ales să recurgă la această variantă, chiar dacă nu mai sunt tinere. Astfel evoluția materialelor și tehnicilor folosite a contribuit foarte mult la dezvoltarea și extinderea tratamentelor ortodontice, facându-le mult mai ușor de acceptat de către pacienți. Fiind necesară purtarea lui o perioadă și de până la 2 ani, aparatul dentar nu mai este atât de urât. În plus, ultimele studii au arătat că este la fel de eficient ca și rivalul său mai solid, cu baracket-uri de metal.
Așadar, pentru a obține zâmbetul mult visat, acum aveți toate motivele să recurgeți la metoda de tratament cu aparate dentare, variantele disponibile fiind pentru toate preferințele și pentru toate tipurile de buget!
Un aparat dentar safir este cea mai ieftină variantă în raportul calitate-preț!