Ce este endodontia si ce implica aceasta procedura?

Vom incepe prin a va prezenta cateva informatii de ordin general in legatura cu termenul endodontie, iar apoi vom face o introducere in domeniul stomatologic, discutand aspecte legate de tipul de procedura, beneficiari, avantaje, precum si riscuri privitoare la aceasta.

Asadar, endodontie este un termen grecesc, format din doua cuvinte sugestive endo – inauntru si dontie – dinte. De aici se poate deduce despre ce este vorba mai exact si ce implica aceasta procedura.

Endodontia reprezinta un procedeu medical ce are ca scop tratarea afectiunilor si a neregulilor prezente in interiorul dintelui, mai precis cu cele legate de afectiunile pulpei. O definitie in termeni mai profesionali ar fi urmatoarea: Endodontia este ramura de specialitate a medicinei care se ocupa cu diagnosticarea, prevenirea si tratarea patologiei pulpare.

Un medic dentist de nationalitate germana a afirmat la un moment dat ca endodontia este unica manevra care se realizeaza intr-o maniera oarba din domeniul terapiei stomatologice, aceasta presupunand acordarea unei atentii si a unei indemanari deosebite din partea medicului care o realizeaza.

Ce implica endodontia?

Aceasta procedura consta in devitalizarea dintilor, sau intr-un limbaj mai familiar, are loc scoaterea nervilor.

Devitalizarea unui dinte – reprezinta unica manevra care se realizeaza fara a se sti cu exactitate pasii care trebuie parcursi, de aceea mai este cunoscuta si drept manevra „oarba”. Aceasta face parte din cadrul terapiei stomatologice si implice atentia sporita din partea medicului care efectueaza procedura. Exista mai multe etape pe care medicii stomtologi trebuie sa le parcurga atunci cand este vorba despre aceasta operatie: curatarea si pregatirea canalelor radiculare, prepararea si conformarea mecanica a canalelor, sterilizarea si obturarea corespunzatoare a acestora.
Endodontia – consta in procedura care are in vedere tratarea afectiunilor pulpare si mentinerea unei stari sanatoase la acest nivel in urma realizarii acesteia.
Tratamentul de canal post consult medical – in cazul in care in urma realizarii unui consult medical care are rolul de a identifica problema si de a stabili un plan care include tratamentul de canal in vederea remedierii acesteia, nu trebuie sa primiti vestea ca fiind neaparat una rea.
Din contra, atunci cand medicul va spune ca puteti beneficia de un tratament de canal, asta inseamna ca inca va mai poate salva dintele. Dat fiind faptul ca aceasta procedura se va realiza sub anestezie locala, nu aveti nici un fel de motiv de ingrijorare. Insa, atunci cand problema este identificata prea tarziu, exista posibilitatea de a apararea diverse complicatii, iar acest lucru cu siguranta nu este dorit de nimeni. De aceea, va sfatuim sa nu amanati deloc vizita la cabinetul medicului stomatolog.

Care sunt cazurile in care se va aplica aceasta procedura

Atunci cand o carie sau o anumita trauma distruge in mod ireversibil nervul de la nivelul dintelui, este necesara aplicarea tratamentului de canal. Probabil va intrebati ce anume se intampla in acele momente? Ei bine, atunci poate avea loc inflamarea pulpei dentare, ce se mareste ca volum. Datorita presiunii pe care aceasta afectiune o exercita fata de cavitatea pulpara, se ajunge inevitabil la aparitia durerii.

Daca dintele va prezenta simptome precum o sensibilitate marita atunci cand consumati alimente si bauturi, fie fierbinti, fie reci, este un semn ca aveti nevoie de un tratament de canal. Mai exista si alte simptome care se dezvolta, ce va anunta ca aveti nevoie de aceasta operatie: durere constanta, coloratie a dintelui sau durere atunci cand se mesteca pe dintele respectiv.
Cu toate acestea, nu toti dintii bolnavi pot beneficia de acest tratament. Daca se vor efectua lucrari protetice, tratamentul se va face in maniera preventiva. Acest lucru se datoreaza faptului ca dintii alaturati vor fi slefuiti, fiind transformati in suport pentru lucrare. In acest fel se va evita afectarea sau distrugerea intr-un mod sau altul a lucrarii, daca ulterior apar infectii.

Ce etape implica tratamentul de canal?

Cu toate ca auziti deoseori ca o interventie la nivel de canal radicular este un lucru destul de grav, in realitate lucrurile stau mult mai bine. Medicii nostri stomotologi sunt foarte dedicati, de aceea incearca sa faca din operatie o experienta cat mai placuta. Cum se realizeaza tratamentul de canal?

La inceput se va inlatura tesutul nervos din interiorul radacinii, care este infectat sau iritat. Daca nu se va aplica aceasta procedura in timp util, se favorizeaza aparitia unui abces. In prima faza de interventie realizata la nivel de canal radicular, se vor crea conditii favorabile pentru a accesa nervul. In acest sens, in partea superioara a dintelui se va realiza o bresa.

De obicei in aceeasi sedinta, se va localiza si pregati in mod corespunzator canalul in care se afla nervul infectat. Acesta va fi pregatit in asa maniera incat sa accepte aplicarea unui material creat special pentru a obtura canalul.

In cadrul unei sedinte viitoare, are loc obturatia. In mare masura, numarul necesar de sedinte pentru a incheia interventia desfasurata la nivelul canalului radicular se va deduce in functie de o serie de elemente. Printre acestea amintim urmatoarele: stadiul la care a ajuns infectia nervului, numarul de nervi pe care ii are dintele, precum si nivelul de complexitate a procedurii care trebuie realizata.

In final, se va opta pentru gutaperca, un material din plastic, pastrat intr-un mediu steril, cu care se va inchide canalul radicular. Scopul principal al acestuia este de a preveni riscul aparitiei unei infectii viitoare.

Cel mai probabil, in urma acestei operatii, dintele va avea nevoie de o coroana, precum si de un dispozitiv corono-radicular care sa restabileasca atat functia initiala, cat si forma. In functie de anumiti factori, se va lua o hotarare cu privire la acest aspect. De stiut este faptul ca, in cazul in care afectiunea este tratata in timp util, pacientul nu va intampina nici un fel de disconfort atunci cand va beneficia de terapie la nivel de canal.

In popor exista o vorba specifica. Se spune ca dintele „moare” in urma indepartarii nervului. Insa este o afirmatie nefondata, pentru ca in realitate lucrurile nu stau deloc asa. De fapt, dintele inca este functionabil si activ. Acesta este mentinut in aceeasi pozitie pe osul mandibular, tesuturile care il inconjoara reprezentand o sursa de tesut nervos si sange.

Daca medicul stomatolog la care apelati va va trata dintele intr-un mod corespunzator, atunci ar trebui ca acesta sa aiba o durata de viata asemanatoare cu a celorlalti dinti. Cu toate ca, dupa cum veti observa, dintele isi va pierde sensibilitatea la rece si fierbinte, acesta tot va raspunde la presiunea muscaturii, indeplinindu-si astfel functia. In caz de nevoie, se va putea apela la dintele respectiv in vederea realizarii unei punti cimentate sau a unei proteze partiale, acesta servind drept dinte de ancorare.

Daca dupa primele doua sedinte simtiti sensibilitatea in zona in care se lucreaza, atunci exista posibilitatea ca abcesul si infectia sa fie durabile si sa persiste. In acest caz, trebuie sa luati legatura cu medicul stomatolog care va va recomanda diferite metode de minimalizare a disconfortului. Uneori se recomanda si administrarea de antibiotice, ca metoda de tratament.

Cu toate acestea, exista si cazuri mai grave in care este necesara prescriptia unor analgezice de catre medic. Tineti minte ca nu este deloc indicata administrarea de medicamente daca nu se consulta mai intai cadrul medical la al caror servicii ati apelat.

Cum puteti sti daca o obturatie pe canal este ceea ce aveti nevoie?

Iata cateva dintre simptomele si semnele care va vor indica faptul ca unul dintre dintii dumneavoastra are nevoie de aceasta procedura:

 • sensibilitate crescuta la alimentele reci sau fierbinti;
 • durere spontana;
 • pulsatii concomitente cu muscatura;
 • rani sau carii severe ce favorizeaza aparitia infectiilor si a abceselor, la nivelul osului.

De ce avantaje beneficiaza cei care aleg sa li se aplice acest tip de tratament?

Daca doriti ca dantura dumneavoastra sa fie una sanatoasa, care sa va ajute sa mancati corespunzator, dar sa aiba si un aspect estetic placut, va recomandam sa apelati la medicul stomatolog ori de cate ori este nevoie si sa nu amanati nicicum vizita, mai ales daca simtiti ca ceva nu este in regula.

Cel mai indicat este sa primiti un tratament de canal corespunzator care sa impiedice raspandirea infectiei si la dintii alaturati, in acelasi timp impiedicand si distrugerea dintelui infectat. Acest tip de tratament are loc, de obicei, pe parcursul unei sedinte sau, daca este vorba despre un caz mai evoluat, a doua sedinte. Depinde de numarul dintilor ce necesita a fi tratati. In acest fel, se vor obtura canalele in urma eliminarii nervului si dantura nu va suferi pierderi.

Daca dupa o anumita perioada de timp, dintele isi schimba culoarea, acest aspect poate fi remediat prin fatetare, coronare sau albire.

De ce este recomandat tratamentul canalului radicular in locul extractiei dintelui?

Chiar daca in vederea realizarii acestui tratament, veti cheltui o suma de bani, aceasta va fi o investitie buna intrucat prezinta mai multe avantaje decat varianta extractiei.

Persoanele care au hotarat ca e mai bine sa piarda un dinte si sa faca economii, au realizat mai tarziu ca nu au facut cea mai buna alegere. Daca se pastreaza insa dintele, dantura nu mai are de suferit de pe urma indepartarii acestuia:

 • dintele va continua sa ocupe spatiul dintre dintii alaturati;
 • se va impiedica miscarea celorlalti dinti, fapt ce ar reprezenta o problema;
 • posibilitatea unei punti sau a unei proteze dentare va fi din start eliminata.

Dupa cum puteti observa, cel mai bine este sa incercati sa salvati cat se mai poate din dinte inainte de a lua o decizie pe care mai tarziu o veti regreta. De aceea, endodontia este o procedura medicala pe care o recomandam cu caldura persoanelor care se afla in situatia de a-si pierde un dinte din cauza unei infectii sau a unui abces.

   MegaSmile
   Logo
   Enable registration in settings - general