Ce optiuni ai pentru inlocuirea dintilor lipsa?

Daca te afli in situatia in care iti lipsesc unul sau mai multi dinti, nu trebuie sa te descurajezi. Ai la dispozitie foarte multe variante care iti pot reda zambetul stralucitor si plin de incredere.

Cea mai neindicata abordare ar fi sa nu iei deloc masuri in aceasta privinta, intrucat nu totul tine de aspect si de estetica aparatului dentar. Inlocuirea unui dinte pierdut (sau a mai multora) este foarte importanta pentru a restaura pe deplin functionalitatea aparatului masticator, pentru mentinerea unei alinieri corespunzatoare a intregii danturi si pentru a pastra fara modificari conturul facial.

Indiferent de parerea pe care o aveai, afla ca dintii de un alb perlat nu au doar rolul de a arata bine si de a te prezenta intr-o maniera favorabila. Acest rol este completat de asemenea si de misiunea de a sustine intreaga dantura. Fiecare dinte constituie un element de sustinere pentru cei alaturati, iar astfel o singura lipsa poate afecta dintii adiacenti.

Lipsa neremediata duce la migrarea si deplasarea, in timp, a dintilor alaturati, implicit fiind afectata si alinierea acestora. De asemenea, lipsa indelungata a unui dinte duce la reconformarea radacinii si gingiei, ajungandu-se in unele cazuri chiar la resorbtia osoasa a maxilarului – caz in care devine destul de dificila aplicarea masurilor reparatorii.

In continuare iti prezentam cateva abordari distincte pe care le poti utiliza pentru a inlocui lipsurile pe care le ai la dantura. Optiunea cea mai potrivita pentru tine o vei putea alege tinand cont de toti factorii implicati si cantarind foarte bine avantajele si neajunsurile asociate; despre acestea poti discuta cu oricare dintre specialistii clinicii stomatologice Megasmile. Sa vedem ce optiuni ai:

Implant dentar

Printre cele mai cautate solutii pentru remedierea lipsurilor la nivelul danturii se numara implanturile dentare. Acestea sunt constituite in fapt de radacini artificiale similare cu cele naturale, realizate din materiale 100% biocompatibile, pentru a facilita procesul de osteointegrare.

Ulterior implantarii acestor radacini, li se ataseaza o coroana personalizata, pentru ca aspectul sa nu fie diferit la dintele implantat, comparativ cu restul danturii. Pentru ca aceasta solutie sa functioneze, este necesar ca pacientul sa aiba o cantitate suficienta si sanatoasa de os mandibular, ca gingiile sa nu fie afectate sau resorbite, iar dintii alaturati sa fie sanatosi.

Aspectele ce avantajeaza acest tip de procedura stau in functionalitate, aspect si durabilitate. Implantul dentar stimuleaza de asemenea remodelarea si reconstructia osului mandibular, fiind realizat din materiale 100% biocompatibile. In acest fel, nu este compromisa sau supusa vreunui risc sanatatea gingiilor sau a dintilor alaturati.

Ca neajunsuri minore ar putea fi mentionate costurile mai ridicate ale unui implant dentar, comparativ cu realizarea unei punti dentare – spre exemplu. Cu toate acestea, un implant dentar poate fi mai durabil, ceea ce inseamna o eficienta a investitiei pe termen lung. De asemenea, este necesara o interventie chirurgicala minora pentru insertia implantului si un timp acordat vindecarii zonei in care a fost montat implantul, inainte de amplasarea unei coroane definitive.

Proteza fixa partiala

Inainte de aparitia tehnologiei care a facilitat realizarea implanturilor dentare, protezele fixe partiale reprezentau tehnica cea mai utilizata pentru remedierea lipsurilor la nivelul danturii.

Protezarea fixa partiala ofera functionalitate si estetica neschimbata pentru dantura, necesita un timp mai scurt pentru a fi realizata si este mai putin costisitoare decat implanturile dentare. Exista totusi si cateva neajunsuri: dintii folositi ca suport trebuie modelati pentru a sustine proteza, exista posibilitatea afectarii in timp a acestora, iar osul maxilar de sub aceasta punte dentara poate fi de asemenea afectat.

Proteza partiala detasabila

O astfel de solutie folosita pentru a inlocui o lipsa dentara se realizeaza dintr-un dinte artificial, ancorat prin plastic ce imita tesutul gingiei. Acest tip de proteza este atasata cu sisteme de fixare metalice, fiind sustinuta de dintii naturali folositi ca suport si poate fi inlaturata periodic pentru a fi curatata.

Avantajele acestei metode sunt constituite de functionalitate si aspect deosebit, alaturi de cele mai scazute costuri. Neajunsurile sunt insa mai numeroase: poate provoca desprinderea sau afectarea dintilor naturali folositi ca suport, poate sa necesite o perioada indelungata pentru acomodare sau sa fie respinsa, existand de asemenea riscul afectarii osului maxilar de dedesubt.

Acestea ar fi trei dintre optiunile pe care le ai la dispozitie in momentul in care vrei sa remediezi o lipsa la nivelul danturii. Recomandam, desigur, implantul dentar, insa solutiile pot sa difere de la caz la caz. Pentru a obtine mai multe detalii despre aceste proceduri, contactati oricand cu incredere specialistii clinicii Megasmile.

      Reset Password