Cum se dezvolta si evolueaza dintii la copii?

Inca de la inceputul primelor luni de viata copilasii devin agitati si incep sa planga din cauza faptului ca le ies primii dinti. De fapt, acest proces al dezvoltarii incepe inca din faza embrionara a fatului, cand se afla in burta mamicii.

Este perfect normal ca in perioada copilariei dintii de lapte sa cada pentru a fi inlocuiti de cei permanenti. Cu toate acestea, la unele persoane acest fenomen nu are loc, ei ramanand cu primii dinti pentru o perioada indelungata de timp.

Ce sunt dintii de lapte si cand apar acestia?

Dupa cum am mentionat deja, dintii de lapte se formeaza din faza embrionara a sarcinii si continua sa se dezvolte din a sasea saptamana de sarcina. Dupa opt saptamani, deja se observa cele 10 zone de pe gingia din partea de jos si cea de sus. Mai apoi, acestea vor evolua pana cand se vor transforma in dentitia propriu-zisa.

Momentul in care copilul devine foarte agitat reprezinta etapa in care incep sa erupa dintii in gurita micutului. Numarul total al dintilor de lapte este de 20. In jurul lunii a 6-a, acestia incep sa erupa si procesul poate continua pana la 25-33 luni.

Dantura, in aceasta faza, este alcatuita din canini, incisivii centrali si cei laterali, din molarii primari si din cei secundari. Mai intai apar dintii din fata, in partea de jos, ultimii care se dezvolta fiind molarii secundari.

In cazul fetitelor, dintisorii apar mai repede decat in al cel baieteilor, iar in general cei din partea de jos apar inaintea celor de sus. Probabil va intrebati daca exista vreun tipar dupa care apar acestia. Ei bine, in fiecare luna, va aparea cu aproximatie cate un dinte. In acest fel, la prima aniversare, copilasul va avea 6 dintisori.

Este extrem de important ca inca din perioada sarcinii, mama sa beneficieze de o nutritie buna. Dieta acesteia ar trebui sa consiste in calciu, vitaminele C si D si in fosfor, in cantitati adecvate pentru a asigura o dezvoltare potrivita. De asemenea, este necesar sa se tina cont de faptul ca unele medicamente trebuie neaparat evitate in timpul sarcinii (tetraciclina) pentru ca pot dauna fatului.

Fiecare tip de dinte incepe sa apara la o anumita varsta, cand bebelusul se afla inca in primele luni de viata. Asadar, primii apar incisivii centrali la 6-12 luni, urmati de cei laterali care se dezvolta in jurul varstei de 9-16 luni. Dupa primul an, in jurul lunilor 16-23, apar caninii. Pe tot parcursul acestui proces, copilasul va fi mai sensibil. Molarii primari apar incepand cu luna a 13-a si pana in cea de-a 19-a, iar cei secundari intre lunile 22 si 33.

Se poate observa faptul ca, la toti copii, exista un spatiu intre dintii de lapte. Acesta isi are rolul sau, pentru ca, atunci cand incepe procesul aparitiei dintilor permanenti, sa li se permita acestora sa erupa in mod corespunzator.

Aceasta este insa mai mult o parte de teorie, pentru ca in realitate timpul de evolutie al danturii poate sa difere foarte mult de la un copil la altul. Mamele se ingrijoreaza deseori pentru ca nu stiu care este varsta la care ar trebui, in mod normal, sa se schimbe dintii, adica sa cada cei de lapte si sa creasca cei permanenti.

Parintii care isi fac probleme din aceste puncte de vedere ar trebui sa stie ca perioadele in care au loc aceste schimbari nu sunt tot timpul aceleasi, pentru ca exista o serie de factori care le influenteaza. Astfel, nici intrebarile de tipul ”Care este varsta la care ar fi normal sa cada primul dinte?”, nici cele precum ”Cand este perioada in care ar trebui sa cada ultimul dinte de lapte?” nu detin raspunsuri concrete, pentru ca nu exista o ordine previzibila.

Cert este faptul ca fiecare copil are anatomia sa, de aceea, mamicile nu trebuie sa isi faca griji in privinta varstei la care erup dintii deoarece aceasta poate sa difere de la un copil la altul.

Facand o scurta recapitulare, primii dinti de lapte sunt cei incisivi, din partea inferioara a maxilarului (in jurul varstei de 6 luni), iar ultimul ar trebui sa fie al 2-lea molar, din partea superioara a maxilarului (de obicei, apare pe la 30-36 de luni).

In mod normal, numarul dintilor de lapte pe care ar trebui sa ii aiba un copil pana la varsta de 2-3 ani este de 20. Pentru aproximativ 3 ani, acestia vor ramane neschimbati.

Intre varsta de 3 si 6 ani, de obicei, nu are loc niciun fel de schimbare semnificativa in ceea ce priveste dantura copiilor. Abia dupa aceasta perioada incepe sa aiba loc o serie de evenimente ce consta in anumite schimbari care se produc la nivelul danturii. Acesta este momentul in care copilului ii cad in jur de 8 dinti, intr-o succesiune destul de rapida.

Parintii raman iarasi surprinsi, cand, intre varsta de 8-10 ani dintii nu mai cad, ei fiind obisnuiti deja cu acest proces. Incepand cu varsta de 10 ani si pana la 13 ani, cad ultimii dinti primari.

Cu toate ca intotdeauna exista exceptii, exista totusi o secventa de baza conform careia se pierd dintii de lapte. Astfel, cei 4 dinti ai partii din fata, atat din cea superioara, cat si din cea inferioara a maxilarului, vor cadea intre varsta de 6 si 8 anisori.

Toate aceste date sunt aproximari, deci nu este neaparat necesar ca lucrurile sa evolueze in exact aceasta maniera. La unii copii dintii cad mai lent, iar la altii in mod mai accelerat. De aceea, trebuie sa stiti ca nu este un lucru deloc neobisnuit ca un copil sa nu mai aiba nici un dinte de lapte la 10 ani, pentru ca varstele nu sunt la fel de importante precum tiparul general.

Ingrijorarile ar trebui sa apara atunci cand dintii nu cad in maniera in care ar trebui sau atunci cand, dupa ce copilul a pierdut un dintisor, pentru o perioada mai mare de 3 luni nu creste un altul in loc. Exista mai multe posibilitati pentru care dintii nu se dezvolta corespunzator, precum aglomerarea acestora, sau alte probleme privitoare la mecanismul de pierdere al dintilor. Uneori motivul este simplu: dintii permaneni nu sunt suficienti de puternici sau sanatosi pentru a-l impinge pe cel de deasupra.

Toate aceste conditii sunt identificate in cadrul cabinetului medicului ortodont, in timpul unei evaluari amanuntite. De acest serviciu dispun si clinicile noastre MegaSmile, servicii profesionale, de precizie.

In urma acestei examinari, parintii pot afla daca este totul in regula, conform cu dezvoltarea normala, sau daca este nevoie de anumite proceduri interceptive, ca ajutorul unui medic pentru inlaturarea dintilor de lapte.

In cazul in care evaluarea este necesara, parintii trebuie sa faca o programare la medicul ortodont pentru ca micutul sa beneficieze de ajutorul potrivit. De obicei, aceasta are loc in jurul varstei de 7 ani. Vizita la un doctor care este specializat pe aceasta ramura, adica dezvoltarea dintilor, poate fi de mare folos, mai ales daca medicul respectiv detine o experienta vasta in aceasta arie.

De fapt, se poate face o programare chiar si atunci cand lucrurile par sa mearga conform calendarului. In acest fel, orice mica ingrijorare referitoare la dantura copilului va fi inlaturata.

Care este varsta in jurul careia apar dintii permanenti?

Dupa o anumita varsta, dintii incep sa se schimbe: cei de lapte cad si sunt inlocuiti cu cei permanenti. La majoritatea copiilor acest proces incepe in jurul varstei de 6 ani. Este perioada in care erup si se dezvolta dinii permanenti, proces care poate dura cu aproximatie pana la 12 ani. In mod normal, dupa aceasta perioada, totii copii raman numai cu cei permanenti.

Varstele la care incep sa isi faca aparitia primii dinti permanenti se impart in mai multe categorii, in functie de tipul de dinte despre care este vorba. Asadar, in continuare va vom prezenta o lista concisa cu rol informativ, dupa care va puteti face o idee in legatura cu stadiul in care se afla copilul:

 • 6-7 ani: incisivii centrali de jos; tot acum apar si primii molari de sus si de jos;
 • 7-8 ani: incisivii de sus si incisivii laterali de jos;
 • 8-9 ani: incisivii laterali de sus (acestia apar mereu dupa cei de jos);
 • 9-11 ani: apar caninii de jos;
 • 11-12 ani: se dezvolta caninii de sus;
 • 10-11 ani: premolarii de sus (ultimii apar intre varstele de 10-12 ani);
 • 10-12 ani: premolarii de jos (cei mai tarzii apar la 11-13 ani);
 • 12-12 ani: apar ultimii molari de sus si de jos;
 • 17-22 ani: in acest interval apar molarii de minte, atat cei de sus, cat si cei din partea de jos.

In mod normal ar trebui ca tinerii care au implinit varsta de 21 de ani sa aiba toti cei 32 de dinti, adica o dantura completa.

In concluzie, parintii trebuie sa tina cont de faptul ca modul de dezvoltare al danturii este unul diferit de la persoana la persoana, de aceea nu trebuie sa se ingrijoreze chiar din orice. De asemenea, este esential sa invatati copiii sa realizeze un periaj corect al dintilor, acesta fiind obligatoriu atat dimineata, cat si seara. In acest fel, se contribuie considerabil de mult la prevenirea afectiunilor dentare inca din copilarie.

Cei mai mari pot beneficia si de alte metode de preventie precum guma de mestecat fara zahar sau ata dentara, acestea realizand o curatire potrivita a dintilor pri indepartarea mecanica a resturilor care se depun pe suprafata dintilor. Astfel se va stimula secretia salivara, care neutralizeaza in mod eficient nivelul de aciditate produs de resturile de alimente.

Daca apare orice tip de ingrijorare serioasa referitoare la modul in care se dezvolta sau nu dantura copilului, faceti o programare la medicul dentist pentru a va asigura ca lucrurile evolueaza in directia potrivita.

   MegaSmile
   Logo
   Enable registration in settings - general