Cum se identifica un dinte si de ce este acest lucru important

Cunostintele despre corpul uman dateaza inca din cele mai indepartate vremuri. Ele nu au fost mereu cele mai corecte sau complete, insa interesul si importanta de a cunoaste propriul corp a fost dintotdeauna puternica. Chiar si in prezent, mai sunt foarte multe de inteles despre felul in care functionam si capacitatea adevarata a organismului.

Dentitia si organizarea ei

Un accent foarte important s-a pus pe felul in care suntem organizati (studiat de anatomie) si felul in care arata anumite parti ale corpului (studiat de morfologie). Cavitatea bucala prezinta o importanta deosebita pentru fiecare dintre noi. Ea are caracteristici si este organizata diferit fata de ceea ce observam la alte animale. Hrana a jucat un rol important in felul in care ea s-a diferentiat si dezvoltat.

Oamenii prezinta o unicitate in felul in care li s-a dezvoltat dentitia, iar acest lucru se dovedeste foarte util in diverse momente. Faptul ca fiecare dintre noi prezinta o dantura diferita, ajuta la o identificare precisa. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul analizei amprentei dentare.

Felul in care arata dintii si starea lor de sanatate sunt aspecte cu care ne confruntam si asupra carora trebuie sa prezentam un interes deosebit.

Aparitia sistemelor de numerotare

Pentru a putea studia si vindeca problemele dentare, a fost nevoie de o organizare cat mai eficienta a dintilor, din punct de vedere teoretic. Simpla clasificare a acestora in incisivi, canini, premolari sau molari nu a fost suficienta. Pentru o precizie mult mai mare, dintii permanenti au avut nevoie de un sistem de numerotare, ce ajuta la o localizare si o identificare exacta.
Incercati, pentru cateva secunde, sa va imaginati cat de complicat ar fi sa explicati atunci cand aveti nevoie de o radiografie dentara care este dintele cu probleme. In cazul in care veti resimti o durere, dintele este mai usor de identificat. In schimb, in situatia in care nu va doare dar un dinte are nevoie de tratament la sfatul mediului, personalul de la radiografie va fi pus intr-o situatie dificila.
Pentru a evita astfel de probleme, s-a dezvoltat un sistem de numerotare al dintilor. Acesta reprezinta un limbaj comun de specialitate ce ofera o comunicare verbala si grafica mult mai eficienta.
In decursul timpului, medicii au dezvoltat diferite sisteme de notare a dintilor. Au existat peste 20 de astfel de notari, insa doar 2 mai sunt folosite in prezent, sistemul FDI si Sistemul Universal de Numerotare al dintilor.

Sistemul FDI de numerotare a dintilor

Cel mai raspandit si cel mai des folosit este sistemul FDI de numerotare a dintilor. Acesta a fost inventat in anul 1924 de catre omul de stiinta si medic austriac Clemens Peter von Pirquet. In anul 1971, Federatia Dentara Internationala a stabilit in sesiunea organizata anual sa fie adoptat oficial acest sistem.
Totalitatea dintilor in numar de 32 sunt impartiti in doua arcade – o arcada superioara (16 dinti) si o arcada inferioara (16 dinti). Acestea la randul lor sunt impartite in cate 2 hemiarcade ce cuprind cate 8 dinti. Fiecarei dintre aceste hemiarcade i-au fost dedicate un cadran din sistemul FDI, fiind in total 4. Uneori, cele 4 cadrane sunt numerotate cu litere, dar in Romania se folosesc numerele.

Aceasta numaratoare se face in ordinea acelor de ceasornic, astfel:

 • Cadranul cu numarul 1 este situat in partea dreapta (din punct de vedere al pacientului si stanga din punct de vedere al medicului) a maxilarului superior;
 • Cadranul cu numarul 2 este situat in partea stanga a maxilarului superior;
 • Cadranul cu numarul 3 este situat in partea stanga a maxilarului inferior (a mandibulei);
 • Cadranul cu numarul 4 este situati in partea dreapa a maxilarului inferior.

Numerotarea dintilor de pe hemiarcade (cadrane) se face de la 1 pana la 8. Ordinea in care se efectueaza aceasta clasificare se face dinspre dintii frontali spre cei din spatele cavitatii bucale. De exemplu, in primul cadran dintele cu numarul 1 este incisivul, continuand spre numarul 8, care este cel de-al treilea molar.

Sistemul Universal de Numerotare al dintilor

Cel de-al doilea sistem de numerotare al dintilor folosit este Sistemul Universal de Numerotare. Acest sistem este utilizat in special de catre medicii dentisti din Statele Unite ale Americii. In cazul acestui sistem de numerotare, dintii sunt organizati pornind de la cel mai indepartat de pe partea dreapta a mandibulei, acesta fiind notat cu numarul 1. Dupa aceea, procesul de numerotare continua de-a lungul mandibulei, acopera dintii din fata si ajunge pana la ultimul dinte de pe partea stanga a maxilarului inferior. Urmatoarea etapa de numaratoare poate continua, ca si in cazul dintilor de jos, cu dintele de pe partea dreapta a maxilarului superior, spre partea stanga a aceluiasi maxilar. In cazul in care maseaua de minte nu a crescut, numararea dintilor va incepe cu 2.
Numerotarea trebuie sa se faca cu atentie si trebuie sa includa si dintii care au fost extrasi din diverse motive sau dintii care nu au erupt, cum am mai precizat, in cazul maselelor de minte.

Rolul pe care il are dentitia

Rolul pe care il are fiecare dinte este in functie de forma, marimea si caracteristicile pe care le prezinta. Pentru a intelege cat mai bine acest lucru, vom face o scurta prezentare a lor:
Incisivii:

Acestia sunt in numar total de 8. 4 dintre acestia sunt situati in arcada superioara, iar 4 in cea inferioara. Ei pot fi de asemenea impartiti in incisivi centrali si incisivi laterali. Incisivii centrali sunt situati de o parte si de alta a liniei mediene. Acestia prezinta cel mai important rol in estetica dentitiei. De asemenea, mai prezinta un rol in muscarea alimentelor si un rol fonator, in pronuntia consoanelor. Ei au o forma aplatizata, o singura radacina, iar cei superiori sunt mai mari decat cei inferiori. Incisivii laterali prezinta acelasi rol ca cei situati central, insa sunt mai mici ca dimensiune.

Caninii:

Numarul de canini prezenti intr-o dentitie este de 4, cate 2 in fiecare arcada. Sunt situatii in in care arcada se curbeaza si fac legatura intre dintii frontali si cei laterali. Forma lor de „V” are rol in sfasierea alimentelor. Sunt dinti foarte puternici si rezistenti.

Premolarii:

Acestia se regasesc in numar de 8, 4 sunt situati pe arcada superioara si 4 pe cea inferioara. Pentru diferentiere, premolarii situati imediat dupa canini se numesc premolari 1, iar ceilalti premolari

Rolul lor este de a ajuta la mestecarea hranei.

Molarii:

Ei sunt dinti extrem de puternici si bine implantati in os, precum caninii. Din aceste motive, ei joaca un rol foarte important in sustinerea lucrarilor dentare. Se regasesc in numar de 12, cate 3 in fiecare hemiarcada. Pentru diferentiere, vom avea:

 • Molarul 1, care se mai numeste molarul de 6 ani (dupa varsta la care erupe);
 • Molarul 2, situat in spatele molarului 1 si care erupe in jurul varstei de 12 ani;
 • Molarul 3 (molar de minte), erupe la varsta de aproximativ 18 ani dar, poate erupe mult mai tarziu sau poate ramane inclus in os.

Importanta identificarii in medicina legala

Datorita progresului stiintific si medical, analizarea dentitiei poate oferi raspunsul la foarte multe situatii in care altceva nu o poate face. Au fost foarte multe cazuri de persoane care au suferit diverse accidente si identificarea normala a acestora nu s-ar fi putut realiza. In acele situatii, cunostintele din medicina dentara au gasit raspunsurile. Faptul ca fiecare persoana prezinta o dantura unica a condus spre dezvoltarea ramurii de analiza a amprentelor dentare. Aceasta se bazeaza foarte mult pe cunostintele morfologice si pe sistemul de numerotare al dintilor. Ele explica si usureaza acest amplu proces de identificare.
Pe scurt, identificarea dentara se face pe baza caracteristicilor individuale ale dintilor, suportul osos si prezenta lucrarilor dentare.

Impactul medicinei dentare moderne in societate:

Tratamente moderne
Oricat de mult am incerca, nu putem sa ne imaginam o lume in care durerea de dinti nu prezinta nici un tratament. Rolul pe care-l are pentru sanatate este cel mai important. Acesta este strans legat de o igiena corespunzatoare. Tehnologia a evoluat foarte mult, astfel incat, in prezent tehnicile de reparare a danturii sunt foarte moderne, precise si dau rezultate extraordinare. Materialele folosite sunt din ce in ce mai bune din punct de vedere al rezistentei.

Rolul estetic
O dantura alba, dreapta si completa este asociata cu frumusete si curatenie. Din punct de vedere estetic, medicina dentara ofera foarte multe beneficii. Ultimele tratamente si tehnici de detartraj, albire sau cele de indreptare, caracteristice ortodontiei, prezinta o evolutie fantastica si ne fac viata mai frumoasa. Tehnologia CADCam, de exemplu, usureaza mult munca tehnicienilor dentari si ofera multa precizie rezultatelor finite.

Identificare
Am lasat la final rolul pe care l-am si prezentat in acest articol, cel de identificare. Acesta nu este insa mai putin important decat celelalte. El poate oferi raspunsuri mult cautate in medicina legala, de la agresiuni ce includ muscaturi sau lovituri la zona fetei si pana la identificarea unor victime ale incendiilor sau alte situatii neplacute.
Medicina dentara poate „cantari” mult in viata noastra de zi cu zi si este indispensabila nevoilor pe care le avem.

   MegaSmile
   Reset Password