Cum stii ca suferi de gingivita?

Este foarte important sa cunosti starea de sanatate a gurii tale si sa previi anumite boli din timp. Gingivita este una dintre afectiunile care pot avea un rol deosebit de important asupra integritatii si sanatatii danturii. Ce este aceasta mai exact, cum se manifesta si ce impact poate avea vom afla in cele ce urmeaza.

Ce este gingivita?

Una dintre cele mai intalnite afectiuni la nivelul cavitatii orale este reprezentat de gingivita. Aceasta este o boala parodontala, fiind practic o inflamare a tesutului gingival.

Gingia sau mucoasa gingivala, face parte din tesutul care inconjoara dintii si prezinta rol de sustinere a acestora, numit si parodontiu de invelis. Aceasta este atasata pe o parte de invelisul radacinii dintilor si pe cealalta parte de osul alveolar.

Putand fi intalnita destul de des, intr-o forma mai avansata sau mai putin avansata, gingivita trebuie sa fie tratata cu multa seriozitate. Aceasta, in cazul in care nu este tratata corespunzator poate duce la o afectiune si mai grava, parodontita marginala profunda, mai exact parodontoza – care este considerata principala cauza de pierdere a dintilor.

Cum se manifesta?

Pentru a putea sa iei primele masuri de preventie si tratament, este important sa stii ce simptome sunt specifice gingivitei. In primul rand, prezenta unui disconfort la nivelul gingiilor, urmata de o inflamalare, sunt cele mai evidente semne de a ne pune o intrebare. Disconfortul regasit la nivelul gingiei este caracterizat de o sensibilitate atunci cand aceasta este atinsa. Schimbarea culorii gingiei este alt semn ca ceva nu este in regula. Culoarea unei gingii sanatoase trebuie sa fie una spre roz. In cazul gingivitei, acestea isi schimba cromatica spre rosu. De asemenea, durerile resimtite vor fi insotite si de sangerari, mai ales in urma periajului dentar, insa nu doar atunci. In multe cazuri se poate observa o sangerare si atunci cand mancam diverse alimente mai dure, cum ar fi de exemplu merele. Nu in ultimul rand, gingivita este insotita si de o respiratie urat mirositoare.

Care sunt principalele cauze al gingivitei?

Motivele gingivitei pot fi diverse, insa principala cauza este lipsa unei igiene corespunzatoare. Acesta va duce la aparitia si dezvoltarea placii bacteriene, de unde provine si respiratia urat mirositoare. Pe fondul unui raspuns slab sau ineficient din punct de vedere al imunitatii, gingia este mult afectata de catre bacterii. Aceasta placa bacteriana afecteaza atat suprafata dintelui, cat si la nivel gingival sau subgingival, provocand inflamarea, simptom ce sta la baza gingivitei. Starea de sanatate a gingie este, asadar, direct proportionala cu stadiul de dezvoltare si de patrundere a acestei placi bacteriene.

Un alt motiv ce mai poate duce catre aceasta afectiune este cel dat de catre tartru. Acesta reprezinta practic placa bacteriana calcificata. Depunerile de tartru nu sunt direct implicate in afectarea gingiei dar ofera un bun prilej bacteriilor de a se dezvolta, motivul fiind suprafata rugoasa pe care o prezinta si care este ideala pentru retentia microorganismelor.

Dezvoltarea acestor microorganisme e in stransa legatura si cu asezarea pe care o prezinta dantura. Spre exemplu, o inghesuire si o dezvoltare imperfecta a dintilor va creste acumularea de placa bacteriana, iar din punct de vedere al igienei, masurile de ingrijire si autocuratare nu vor putea fi la fel de eficiente.

Nu in ultimul caz, un factor deosebit de important cu privire la aparitia gingivitei este cel al lucrarilor dentare executate gresit. Realizarea de obturatii ce nu sunt adaptate perfect cavitatilor sau coroanele dentare ce nu sunt aplicate cu atentie, au un puternic impact negativ asupra gingiei. Daca la nivel macroscopic, adaptarea acestor lucrari pare bine realizata, simpla pozitionare a acestora sub nivelul gingiei poate fi un puternic factor iritant.

Combinarea acestor factori si conditii va duce, mai devreme sau mai tarziu, la instalarea gingivitei.

Preventia si tratamentul acestei afectiuni

Constientizarea riscurilor la care suntem supusi daca gingivita se instaleaza, ne impinge sa luam cele mai bune masuri de precautie. Acestea trebuie sa se bazeze pe o alimentatie mai atenta si mai sanatoasa, igiena corespunzatoare si vizite medicale periodice.

Din punct de vedere al alimentatiei, aceasta nu trebuie sa includa alimente ce pot irita sau afecta gingia. Trebuie sa se evite un consum foarte ridicat de produse ce intra in contact direct cu suprafata gingiei, cu directie spre consumul de alimente foarte tari. De asemenea, trebuie sa se evite alimentele bogate in zahar, cum ar fi dulciurile sau bauturile carbogazoase, ce vor crea un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor.

La nivel de igiena, aplicarea unui periaj corect si executat dupa fiecare masa este principala masura ce poate fi luata. Acesta trebuie sa se faca cu o mare atentie, sa se concentreze doar pe suprafata danturii si sa nu intre in contact direct cu suprafata sensibila a gingiei. Folosirea unei ate dentare va ajuta la curatarea zonelor in care se ajunge mai greu cu periuta si va duce la indepartarea placii bacteriene. Nu in ultimul rand, chiar si folosirea unei ape de gura este necesara pentru a-ti oferi un nivel de igiena mai ridicat.

Este foarte important sa se faca periodic vizite la medicul stomatolog, iar in situatia in care apare o astfel de problema, sa nu se amane. Gingivita este o afectiune ce poate fi tratata cu usurinta si in cazul in care acesta este lasata sa evolueze din cauza ca amani tratarea, vei ajunge cu siguranta spre nedoritele complicatii specifice bolilor de la nivelul gingiei. Realizarea unui periaj profesional, indepartarea tartrului si analiza starii de sanatate a gingiei sunt cele mai simple metode de a evita aceasta afectiune. In cazul in care problemele de la nivelul gingiei sunt datorate danturii ce s-a dezvoltat incorect, utilizarea unui aparat ortodontic este cea mai buna solutie.

Rolul pe care-l are gingia in cadrul sanatatii dentare este unul deosebit de important. Riscul pe care-l prezinta avansarea gingivitei este de a se instala parodontoza, scaderea stabilitatii de la nivelul dintilor, ceea ce va duce pana la urma la pierderea acestora. Din acest motiv, trebuie acordata atentia necesara fiecarui aspect mai sus mentionat si luarea masurilor necesare pentru a avea o dantura sanatoasa.

      MegaSmile
      Logo
      Enable registration in settings - general