Sanatatea ar trebui sa fie unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii noastre. Din pacate, datorita ritmului stresant din prezent, tot mai multe persoane neglijeaza acest aspect si se trezesc mult prea tarziu, de cele mai multe ori in situatii ce necesita interventii de urgenta sau in care unele afectiuni se afla intr-un stadiu destul de avansat.

Igiena orala trebuie prioritizata pentru a avea parte de o dantura sanatoasa, deoarece afectiunile ce se regasesc la acest nivel se pot reflecta asupra intregului organism si pot cauza diverse complicatii.

In cele ce urmeaza vor fi prezentate care sunt aceste complicatii, cum se manifesta, ce ar trebui sa faci intr-o astfel de situatie, precum si ce nu ar trebui sa faci. De asemenea, este foarte important de stiut cum pot fi prevenite asemenea situatii de urgenta si de ce vizita periodica la medicul stomatolog este recomandata.

Ce este o urgenta?

Este foarte de important de stiu faptul ca nu orice afectiune la nivelul dintilor necesita o interventie de urgenta. Totusi, este foarte clar ca de la persoana la persoana, durerea si disconfortul sunt simtite intr-un mod diferit. Unele persoane pot tolera o durere mai mare, in timp ce pentru altele orice sensibilizare a dintilor poate fi resimtita mult mai amplificat.

Ei bine, vizitele efectuate periodic la medicul stomatolog au scopul de a evita ca tu sa ajungi in astfel de situatii, cu toate ca, vom vedea, pot aparea diferite situatii neprevizibile, in care trebuie acordat un tratament de urgenta de catre medicul dentist.

Durerea – cel mai evident simptom care arata nevoia de a te prezenta la dentist

Din pacate, foarte multe persoane ajung la medicul dentist abia atunci cand apare durerea, iar in multe din asemenea cazuri afectiunea poate fi intr-un stadiu destul de avansat. Insa, e important de stiut faptul ca nu orice durere inseamna neaparat un caz de urgenta.

De foarte multe ori, durerile vin din cauze de sensibilizare a danturii, mai ales atunci cand aceasta este in contact cu alimente foarte reci sau foarte calde. Acestea sunt cele mai intalnite situatii in care apare durerea, dar nu este o situatie de urgenta. In foarte multe cazuri este vorba despre o carie ce poate fi tratata daca se va merge la medicul stomatolog.

Unele tratamente pot consta in scoaterea nervului, ceea ce nu inseamna ca durerea nu mai poate continua. In cele mai multe cazuri, atunci cand se face o lucrare de obturatie pe canalul dentar apare si o senzatie de disconfort ce poate continua pentru o perioada de mai multe zile.

Mai multe decat atat, chiar si alte lucrari dentare pot produce aceasta senzatie de disconfort, precum ar fi detartrajul sau plombarea, insa durere este mult spus, deoarece aceste senzatii sunt mai multe decat tolerabile, asadar nu sunt situatii urgente. Totusi, in cazul in care disconfortul nu dispare dupa cateva zile, vizita la medicul stomatolog nu trebuie sa intarzie.

De asemenea, atunci cand durerea este una foarte puternica si pare ca nu se amelioreaza problema este cu siguranta una destul de serioasa si medicul dentist trebuie vazut de urgenta.

Abcesul dentar

Probabil ca una dintre cele mai nedorite complicatii dentare este abcesul. Acesta reprezinta practic o infectie la nivelul dintilor si se poate manifesta sub diverse forme, in special prin umflarea zonei dintelui.

In cazul unui abces dentar, trebuie sa se consulte de urgenta un medic dentist, deoarece se poate ajunge pana la pierderea dintelui ori la numeroase complicatii, precum sinuzita maxilara, chistul dentar, osteomielita, mediastinita, endocardita sau chiar septicemia.

Infectia dentara este in cele mai multe cazuri tratata cu ajutorul unor antibiotice, insa cea mai intalnita greseala este cea in care persoanele respective folosesc aceste medicamente fara a avea parte de o recomandare sau prescriptie venita de la medicul stomatolog.

Ce trebuie sa faci atunci cand ti se umfla fata?

Separat de situatia in care se umfla local zona unui dinte cu abces, fata poate suferi diverse umflaturi ca urmare a unui dinte ce este cariat sau ca urmare a unei extractii ori diferite interventii chirurgicale pe os. In cazul acestei situatii umflarea pe care o prezinta fata este una absolut normala, purtand denumirea de edem. Aceasta umflatura ar trebui sa se retraga de la sine dupa 48 de ore, proces ce poate fi amplificat de folosirea unor compresii.

In cazul in care edemul este la fel de evident chiar si dupa 4-5 zile si apare febra sau diferite scurgeri de lichid, acestea sunt semne clare ale unei infectii. Ei bine, daca esti in aceasta situatie trebuie sa faci o vizita cat mai rapida unui medic dentist.

De altfel, in aceasta situatie se pot folosi diverse medicamente cu rol antiinflamator si antibacterian, insa tot cu acordul venit de la un medic.

O fractura dentara

Ce poate fi mai neplacut decat sa ai parte de o fractura dentara? Situatiile prin care se poate ajunge la asa ceva pot fi diverse, fie ca este vorba de mestecarea unor alimente ce sunt mult prea tari, ori atunci cand se intra in contact cu diferite obiecte sau multe alte exemple.

In fiecare dintre aceste situatii este clar ca dintele are de suferit si reparatia acestuia are o deosebita importanta, in primul rand, din punct de vedere al esteticului. Nu in ultimul rand, fracturile dentare trebuie sa fie tratate cu o foarte mare seriozitate, deoarece pericliteaza sanatatea intregului dinte, asadar necesita gasirea unor solutii cat mai urgente de catre medicul dentist, iar apoi acesta trebuie sa inceapa reparatia.

Atunci cand suferi o asemenea fractura trebuie sa mentii un nivel de igiena cat mai bun si sa eviti atingerea dintelui cat poti de mult (nu mesteca alimentele in acea zona sau nu atinge cu limba sau degetul pentru ca vei putea agrava mult mai mult acea situatie).

Lucrari dentare ce s-au dezlipit

Mentinand ideea prezentata anterior, se mai pot regasi situatii in care anumite lucrari dentare se dezlipesc. Cauzele pot fi diverse: fie nu au fost executate corespunzator, fie au aparut diversi factori ce au determinat caderea acestora (alimentele foarte tari sau cu o aderenta deosebita, cum ar fi guma, pot fi unele dintre cauze).

In aceasta situatie, daca respectiva lucrare se afla in conditii foarte bune, poate fi reutilizata, evident ca dupa ce a fost igienizata corespunzator si aplicata tot de catre medicul dentist.

Pe de alta parte, atunci cand diverse plombe se dezlipesc si cad, situatia e ceva mai complicata deoarece in acest fel se poate expune o parte mai sensibila a dintelui, astfel incat trebuie sa mergi de urgenta la un medic stomatolog.

Sangerari

Pot fi numeroase situatii in care apar sangerari la nivelul danturii sau gingiei. Acestea pot fi mai usoare sau mai grave, in functie de natura lor si de timpul cand au loc. Sangerarile pot avea ca si cauza extractiile unor dinti. In mod normal, sangerarea este un efect de neevitat, iar in aceasta situatie trebuie sa folosesti o compresie sterila, imbibata intr-o substanta cu rol de coagulare.

In cazul in care sangerarea nu se opreste in decurs de 2-3 ore, trebuie sa semnalezi acest aspect medicului dentist, care va gasi o rezolvare de urgenta.

De asemenea, mai pot fi intalnite si diverse sangerari gingivale. Acestea provin practic dintr-un lant intreg de cauze. Gingiile sunt supuse adesea unui periaj necorespunzator, sau pot aparea depuneri mari de tartru ce provoaca inflamarea. In urma inflamarii apar si aceste sangerari gingivale, care in mod normal nu necesita o interventie de urgenta. Totusi, daca problema nu este rezolvata la timp, pot aparea complicatii foarte grave.

Problemele dentare in timpul sarcinii

Este foarte cunoscut faptul ca femeile insarcinate trebuie sa evite interventiile chirugicale si in mod special consumul de medicamente, deoarece acestea pot afecta dezvoltarea fatului.

Cea mai buna varianta in aceasta situatie este preventia. Grija deosebita asupra danturii trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare femeie ce este insarcinata, deorece fiecare interventie de urgenta poate avea un efect negativ asupra sarcinii.

Cum poti preveni astfel de situatii?

Revenind la ideea de baza, de la care am si plecat, vizitele periodice la medicul stomatolog sunt cel mai bun exemplu de metoda preventiva. Acestea trebuie sa fie luate si mai in serios atunci cand se doreste conceperea unui copil.

Totodata, este bine sa se mentina o legatura destul de stransa cu medicul stomatolog in cazul in care apar asemenea simptome. Niciodata nu actiona fara sa ai acordul acestuia, mai ales cand e vorba de administrarea unor medicamente.

Chiar de la primele nereguli constatate e bine sa gasesti cauza si le rezolvi cat poti de repede, deoarece timpul nu va face decat sa agraveze acea stare si sa apara numeroase complicatii.

Nu in ultimul rand, cea mai buna metoda preventiva este alimentatia sanatoasa, adecvata danturii si o igiena orala completa (periaj bine executat, folosirea atei dentare, apa de gura, detartraj periodic, etc.).

Ce sa nu faci in situatiile de urgenta?

Cu siguranta cea mai importanta idee, ce a fost de multe ori repetata, este ca nu trebuie sa iei medicamente fara sa ai sfatul medicului. De asemenea, nu incerca sa aplici diverse compresii sau tratamente fara a te consulta in prealabil cu medicul dentist, deoarece poate agrava o situatie sau se poate ajunge chiar la infectarea zonei respective.

Ca o ultima idee, este important sa stii ca nu trebuie sa-ti clatesti gura cu alcool sau diverse bauturi spirtoase deoarece efectul este unul de moment, insa complicatiile pot fi numeroase (infectii, arsuri, ulceratii, etc.).