Importanta realizarii lucrarilor dentare provizorii

Zambetul unei persoane spune tot despre felul in care sunt ingrijiti dintii, iar pentru ca acestia necesita o ingrijire deosebita, sunt necesare vizitele la medicul dentist macar de doua ori pe an.

Atunci cand cineva are probleme mai serioase la nivelul cavitatii bucale si trebuie sa i se efectueze un tratament intens in vederea obtinerii unor rezultate promitatoare, toti pasii trebuie parcursi in mod corespunzator.

Asadar, in calitate de pacient trebuie sa stii ca lucrarile si restaurarile protetice provizorii necesita timp si au importanta majora. Datoria medicului stomatolog este de a va propune un plan de tratament corect si concret.

In ce constau lucrarile dentare provizorii?

Multi nu stiu ce inseamna o lucrare protetica provizorie si afla abia atunci cand sunt in situatia de a beneficia de una. Restaurarile provizorii, denumite si mascute, reprezinta o serie de proceduri prin care pacientul trebuie sa treaca pentru ca la final sa obtina o lucrare definitiva.

Mentinerea unei sanatati orale cat mai potrivite este esentiala daca vreti sa evitati rezultatele devastatoare in cazul neaplicarii acesteia. Cu toate acestea, mai devreme sau mai tarziu, cea mai mare parte dintre noi va ajunge in scaunul medicului stomatolog si nu doar pentru efectuarea controlului de rutina.

Asistenta medicala stomatologica va fi neaparat necesara in cazul in care ceva va supara si va defocuseaza. In functie de problema cu care va prezentati, vi se va elabora un plan de tratament care se considera cel mai potrivit.

In urma unui consult radiologic si clinic preliminar, realizat de medicul care in momentul respectiv detine deja toate informatiile care ii sunt necesare, va stabili un tratament individualizat in mod integral. Daca se vor aplica reabilitari orale complete, atunci va fi necesara slefuirea tuturor dintilor.

Ce este deci mascuta sau lucrarea provizorie? Aceasta este cea prin care sunt pastrate toate datele referitoare la forma si la dimensiunea dintilor, precum si tipul de ocluzie si proportia etajelor fetei pacientului.

In timpul aplicarii lucrarilor preproteice se vor rezolva atat afectiunile endodontice, cat si cele odontale, intre acestea toate creandu-se o stransa colaborare, pe care o va oferi laboratorul de tehnica dentara pentru care opteaza pacientul si in care se vor confectiona si lucrarile dentare viitoare.

Etapele preprotetice sunt absolut necesare pentru ca tratamentul final sa functioneze, iar lucrarea definitiva sa dea randament pozitiv.

Ce etape trebuie parcurse pentru finalizarea corecta a lucrarilor protetice?

In cazul lucrarilor protetice, incepand din momentul slefuirii si pana cand se va finaliza lucrarea, este necesara invelirea dintilor in lucrari provizorii, facute din acrilat si fixate prin cimenturi provizorii.

Prin intermediul acestor lucrari si pe parcursul acestora, se va asigura o protectie sporita dintilor care au fost slefuiti, dar se va urmari in acelasi timp si modul corect in care va rezulta viitoarea lucrare definitiva. Pentru ca aceasteia sa i se pregateasca terenul si sa se acomodeze mult mai usor, perioada de proba va juca un rol deosebit de important.

Exista o serie de etape care trebuie urmarite indeaproape pentru ca rezultatele sa fie optime: de provizorat, de cimentare si de periaj.

Cele mentionate anterior au facut referire la etapa de provizorat. Utilizarea lucrarilor provizorii reprezinta un punct extrem de important in cadrul planului de tratament. Astfel, pacientii vor putea mentine viata sociala activa, dar in acelasi timp vor invata sa aplice tehnici corecte de igiena la nivel de restaurari.

Ulterior acestei etape, se va pregatiti zona pentru cimentarea provizorie a lucrarii definitive, un alt punct de importanta mare care nu trebuie neglijat. Atunci cand se ajunge la aceasta etapa este deosebit de important sa tineti cont de cateva aspecte.

 • Este necesar sa urmariti daca ramane mancare intre dintii dumneavoastra si lucrarea provizorie
 • Verificati mereu daca lucrarea nu este prea inalta, depasind nivelul celorlalti dinti
 • Asigurati-va ca lucrarea nu va impiedica sa va miscati maxilarul dupa cum ar trebui
 • Aveti grija ca lucrarea sa nu puna presiune asupra gingiilor sau sa simtiti un deranj permanent in acea zona
 • Reusita lucrarii definitive depinde si de dumneavoastra, de aceea trebuie sa fiti siguri ca puteti mesteca mancarea in mod corespunzator cand aveti noi lucrari la nivelul cavitatii bucale
 • Estetica este un element cheie, de aceea fiti pe deplin siguri ca va place culoarea si forma lucrarii protetice
 • Sfatul nostru este ca atunci cand intampinati vreuna dintre problemele mentionate mai sus, sa va adresati medicului stomatolog pentru a remedia posibilele defecte. Unul dintre avantajele oferite de lucrarile provizorii este faptul ca acestea pot fi modificate de cate ori este nevoie pana se ajunge la rezultatul dorit.

Asadar, lucrarile cimentate provizoriu pot fi ajustate si decimentate dupa cerintele pacientului, pana cand nu il vor mai deranja in niciun fel. Inca o mentiune care trebuie neaparat facuta: evitati sa mestecati guma macar o ora dupa aplicarea cimentului, sau, daca v-a fost anesteziat zona, asteptati pana cand aceasta se va dezamorti complet.

Este indicata evitarea consumului de alimente lipicioase care se pot fixa pe lucrare. De asemenea, trebuie oferita o atentie mai mare masticatiei oricaror alimente, dat fiind procesul prin care a trecut cavitatea bucala. Decimentarea poate reprezenta o problema daca nu a trecut o perioada de timp in care sa se consolideze corespunzator, deci si modul de a mesteca trebuie sa se desfasoare mai atent decat in mod normal.

Dupa parcurgerea acestei etape, care s-a realizat in conditii de maxima siguranta si a oferit rezultate promitatoare, se va trece la urmatoarea, si anume periajul. Aceasta este o procedura care se aplica oricarei lucrari dentare care a fost cimentata provizoriu.

Periajul se va realiza asa cum se procedeaza si in realizarea unuia obisnuit. Pentru a nu decimenta lucrarea insa, trebuie evitata utilizarea atei dentare. Cu timpul, este normala actiunea partiala de decimentare, de uzura sau de fracturare. Iar daca acest lucru se intampla, va sfatuim sa apelati cat mai reprede medicul stomatolog. Daca nu sunteti in oras, puteti apela la diferite tipuri de adezivi, menite sa recimenteze lucrarea, in cazul protezelor dentare.

Acestea sunt doar cateva sfaturi utile pe care vi le oferim si de care trebuie sa tineti cont atunci cand apelati la un tratament ce implica lucrari definitive. Este neaparat necesar sa vi se aplice si lucrari provizorii, timp in care se urmareste evolutia tratamentului, daca da rezultate bune sau nu.

Tipuri de lucrari provizorii

Exista diverse tipuri de lucrari provizorii care se pot realiza, in functie de problema pe care o identifica medicul stomatolog.

1. Coroana provizorie – Aceasta este o lucrare temporara care se va cimenta pentru o perioada de timp stabilita in cavitatea bucala si va fi pozitionata in acelasi fel in care va fi si lucrarea definitiva.

Timpul de folosire a acesteia este unul scurt si nu necesita o rezistenta foarte mare. Prezinta rezistenta scazuta la masticatie, iar culoarea este asemanantoare cu cea a celorlalti dinti.

Rolul coroanei este de a reface estetica arcadei dentare, partial, in timpul confectionarii lucrarii definitive. De asemenea, va proteja dintii slefuiti impotriva variatiilor de temperatura, in special in cazul in care nu au fost scosi nervii si va restabili functia masticatorie, dar partial.

Se poate realiza prin metoda directa sau indirecta. Prima presupune utilizarea unui set de cape prefabricate confectionate din materiale plastice, policarbonat sau celuloid, care se va adapta la nivelul dintilor anteriori si posteriori. A doua presupune realizarea coroanei privizorii in laboratorul tehnic.

2. Puntile provizorii pot fi realizate in cazul in care sunt confectionate punti dentare extinse, cu toate acestea, ele se folosesc foarte rar. In situatii de acest tip se utilizeaza coroanele, care se aplica pe dintii stalpi, slefuiti. Pentru clientii care doresc o estetica impecabila, procesul va fi mai indelungat.

3. Protezele provizorii sunt utilizate in cadrul lucrarilor complexe care se vor executa intr-o perioada mai lunga de timp. De obicei, se apeleaza la acest tip de lucrare provizorie atunci cand se fac lucrari pe implanturi, lucrari ce dureaza pana la 6 luni.

Medicul stomatolog este cel care stabileste toate etapele, precum si perioadele de timp necesare pentru fiecare in parte. Exista cazuri in care nu mai sunt executate lucrari provizorii.

Care este principalul motiv pentru care se folosesc lucrarile dentare provizorii?

Pe langa toate celelalte intrebuintari ale lucrarilor provizorii, exista una care va ajuta in mod deosebit la realizarea celei definitive, la finalul tratamentului. Este vorba despre faptul ca acestea vor trata si pregati zona, in timp ce tehnicianul dentar se va ocupa de amprenta care se va folosi la lucrarea definitiva.

Datele clinice necesare pentru a fi transmise tehnicianului trebuie sa fie foarte precise, din acest motiv, va fi nevoie de una sau mai multe sedinte de proba pentru a se verifica lucrarea care urmeaza a fi consolidata si finalizata in cavitatea bucala a pacientului.

Dupa ce aceste lucrari au fost finalizate, vor fi duse in cabinetul stomatologic pentru ca medicul dentist sa le mai analizeze inca o data, supunandu-le unei ultime verificari. Lucrarile ii vor fi aplicate pacientului pentru o anumita perioada de timp, dupa care va trebui sa revina pentru a i se efectua o sedinta de tratament. In cadrul acestora se vor efectua eventuale retusuri, se va definitiva tratamentul si se va realiza o radiografie de control.

Medicii nostri stomatologi stiu cat este de importanta sanatatea dintilor, de aceea recurg mereu la metode avansate de realizare a lucrarilor protetice prin care asigura un tratament complet, cu rezultate satisfacatoare. Fiecare client va beneficia de o consultatie initiala in cadrul careia i se vor aduce la cunostinta toate informatiile aferente, precum si costurile tratamentului.

   MegaSmile
   Reset Password