Importanta unui zambet sanatos. Despre aparatul dentar si rolul pe care il are acesta

Dantura este unul dintre cele mai importante indicatoare ale starii de sanatate. Inca din copilarie, aceasta sufera mereu diferite transformari, fiind intr-o dinamica constanta. Din acest motiv, cresterea si dezvoltarea incorecta a dintilor este o problema foarte des intalnita.

Functionalitatea

Un zambet cu dinti albi si corect aliniati este un aspect foarte placut din punct de vedere estetic. Alinierea corecta a dintilor are, insa, un rol mult mai important, acela de a oferi o functionalitate. Rolul pe care il au dintii, de a musca, trebuie sa se desfasoare cat mai corect si cat mai eficient posibil. Nerespectarea functionaliatii optime va duce la o serie de probleme ce pot aparea, precum expunerea la carii, tocirea dintilor, retractiile gingivale sau chiar fracturi dentare si pierderea osoasa graduala. O dantura nesanatoasa va avea un impact semnificativ asupra intregului organism.

Efectuarea unui control de ortodontie (specializare a medicinii dentare ce studiaza cresterea, dezvoltarea si migratia dintilor) este foarte indicat, mai ales in copilarie. Cu toate ca aparatul dentar poate fi folosit la orice varsta, intelegerea din timp a problemelor care exista sau care pot aparea, cu privire la aranjarea dintilor, face ca durata tratamentului sa fie mai scurta.

Din ce motiv apare problema dintilor aliniati necorespunzator?

Unul dintre cele mai importante motive este cel legat de spatiu. Daca in prima faza, dintii de lapte nu reprezinta o problema, dezvoltarea celor permanenti se poate face cu dificultate. De dimensiuni mai mari, dintii permanenti trebuie sa-si gaseasca locul pe langa cei de lapte, iar din acest motiv ei pot creste stramb.

De asemenea, dezvoltarea necorespunzatoare a dintilor poate fi rezultatul mai multor factori, precum cresterea insuficienta a maxilarelor, obiceiurile formate de catre copii (introducerea diverselor obiecte in gura poate deforma osul), etc.

Durata tratamentului

In cele mai multe cazuri, varsta pacientului joaca un rol important in determinarea duratei necesare pentru a indrepta dantura, dar si tipul de tratament ales. In cazul copiilor, tratamentul se poate desfasura pe o perioada mai scurta de timp fata de cel al adultilor. De cele mai multe ori, durata tratamentului poate fi intre 6 luni si 2 ani, dar evident ca pot fi si exceptii.

Pentru a intelege de ce este nevoie de o perioada atat de lunga de timp, trebuie sa intelegem cum functioneaza un aparat dentar. Pozitionarea corecta a dintelui se face in urma unei presiuni constante aplicate de catre aparat. Forta aplicata nu trebuie sa fie foarte puternica, deoarece atunci ar provoca efecte negative asupra integritatii dintelui si a ligamentelor periodontale. Se estimeaza ca un dinte se poate deplasa cu aproximativ un mimiletru in timp de o luna. Dupa ce a fost activat, aparatul dentar necesita ajustari periodice, in functie de evolutia tratamentului. Din acest motiv, se recomanda vizite periodice la medicul ortodont pentru a regla presiunea exercitata de catre aparat.

Pregatirea pentru un astfel de tratament

Folosirea unui aparat dentar nu este o decizie luata pripit. Inainte de a se alege cea mai buna metoda de tratament, se efectueaza o cercetare minutioasa. In acelasi timp, este mai mult decat recomandat, dantura trebuie sa fie intr-o stare perfecta de sanatate.

Montarea unui aparat dentar pe niste dinti nesanatosi va aduce doar multe complicatii si rezultatele nu vor fi deloc cele dorite. Din acest motiv, tratarea cariilor, alaturi de un detartraj si un periaj profesional sunt absolut obligatorii.

Igiena dentara trebuie sa aiba o importanta deosebita, astfel ca perierea dintilor dupa fiecare masa, folosirea unei ate dentare si a unei ape de gura pentru a elimina depunerea bacteriilor trebuie sa faca parte din obiceiul nostru zilnic.

Ce fel de tipuri de aparate dentare exista?

In functie de problemele depistate, se poate folosi un aparat dentar fix sau unul mobil. Ambele prezinta atat avantaje, cat si dezavanaje.

In cazul unui aparat dentar fix, eficienta este mult mai crescuta datorita presiunii constante, iar repozitionarea este mult mai bine controlata. Pe de alta parte, purtarea permanenta a acestui aparat poate cauza probleme in curatarea dentara, se poate depune mai usor tartru, iar dieta alimentara este usor modificata (se limiteaza consumul de alimente tari).

Un aparat dentar mobil poate permite, in schimb, o igiena orala mai buna, pot fi indepartate in timpul somnului, dar nu au o precizie la fel de buna ca cele fixe si nu reusesc sa controleze la fel de bine dantura. Din acest motive, se recomanda pentru eficienta, folosirea unui aparat dentar fix.

Este important de inteles rolul pe care il are o aliniere corespunzatoare a danturii, faptul ca aceasta se poate corecta la orice varsta, iar avansul tehnologic a facut ca scanarea cat mai precisa a dintilor sa ofere cel mai bun tratament.

      MegaSmile
      Logo
      Enable registration in settings - general